Германија објави рекорден дневен број на жртви од коронавирус во средата, 962 смртни случаи, една недела по воведувањето на строго затворање што принуди да затворат повеќето продавници, фризерски салони и други услужни индустрии.

Вкупно 27.968 смртни случаи се пријавени во земјата, според Институтот Роберт Кох (РКИ) за заразни болести.

Претходниот рекорден дневен биланс на смртност беше 952 пациенти, пријавени на 16 декември на денот на влегувањето во сила на затворањето.

Германија релативно добро управуваше со пандемијата ковида-19 во првиот пролетен бран во споредба со другите европски земји.

Сепак, во последните месеци имаше нагло зголемување на бројот на случаи и смртни случаи, а во ноември пропадна обидот да се намали бројот на заразени со делумно затворање, во кои продавниците и училиштата останаа отворени.

Источногерманската провинција Саксонија беше сериозно погодена од вториот бран и забележа најголем број на смртни случаи по глава на жител за време на пандемијата, со околу 57 смртни случаи на 100.000 жители.

Градот Зитау, на германската граница со Полска и Чешка, соопшти дека нивниот крематориум веќе не може да води евиденција за бројот на загинатите и дека треба да се најде дополнителен простор за чување на телата на загинатите.

Низ цела Германија, бројот на потврдени случаи на коронавирус се зголеми за 24.740 на 1.554.920, покажуваат податоците на институтот Роберт Кох во средата.