• Голем е приливот на пациенти во болницата „Ковид“, нема повеќе место на Клиниката за инфективни болести, штом ќе се ослободи еден кревет, тој веднаш се пополнува и така е во сите болници „ковид“ – рече д-р Горан Стевановиќ по состанокот на сите директори на болниците „Ковид“ во Србија.

Тој рече дека посебен проблем е што бројот на лица со симптоми расте во вечерните часови и во текот на ноќните часови.

  • Луѓето се активни по цел ден, па нивните потешкотии се чини дека се интензивираат навечер, па затоа преку ноќ се повеќе доаѓаат во болниците, а потоа станува сè потешко да се организираат – рече д-р Стевановиќ.

Тој посочи дека ситуацијата не се смирува, дека бројот на пациенти со тешка клиничка слика е многу голем.

„Не можеме да се грижиме за сè брзо и навремено.

  • Успеваме да сместиме пациенти, чекањата се одлични, гужвите се уште поголеми. Можеме ли да се грижиме за сите пациенти навремено и брзо – не, не можеме.