Ни почина момче родено 1994-та, без хронични заболувања. Ова се ужасни работи, но сè уште секој ден гледам луѓе во Вождовац како младите се собираат во зградите, во групи се возат во лифтови, едни до други, никој не носи маски. Клиниката е полна со млади, но многумина во Србија сè уште не го разбираат тоа – вели директорот на Клиниката за инфективни и тропски болести на Клиничкиот центар на Србија, доц. Д-р Горан Стевановиќ.

Тој за „Објектив“ вели дека е крајно загрижен за периодот што допрва треба да дојде.

Најголемите проблеми се токму кај младите луѓе кои не обрнуваат внимание на мерките и сметаат дека вирусот нема никаква врска со нив.

– Старите ја разбраа пораката и заради тоа има се помалку проблеми со нив. Тие се чуваат, за разлика од помладите, кои токму заради тоа веќе со денови се под удар на вирус. Откако Клиниката за инфективни болести се наполни со пациенти кои се на нивна возраст, со сериозни симптоми на ковид-19, крајно време е децата и младите луѓе сериозно да разберат каква опасност им се заканува – вели директорот на Клиниката за инфективни болести.
Требаше да се предупредат младите повеќе од почетокот, наместо да кажат дека тие обично се само преносители без симптоми, д-р Стевановиќ одговара дека неколку пати се обидувале, но дека младите често имаат „селективен слух“ за вакви работи.

– Се знаеше од почеток, не секој ќе заврши во болницата, но некои од нив сигурно ќе завршат. Некој млад човек или девојче нема да почувствува ништо, но нивното семејство ќе заврши. Зарем тоа не е доволна причина тие конечно да ги почитуваат сите мерки повеќе, да ја одржуваат својата оддалеченост и да носат маски? – прашува д-р Горан Стевановиќ.

Променетиот тип на вирус поопасен за младите?
На прашањето дали станува збор за истиот вирус што го имавме во март и април, колку се смени и дали мутирал, тој вели дека не може да се дискутира во моментот, пред да се направат студии што ќе го потврдат.

– На некои им се чини дека ослабна, за други дека тој никогаш не бил посилен. Нема ниту еден доказ. Да се ​​тврди дека ковид-19 сега е зајакнат, ќе треба да направиме долгорочна студија што ќе вклучува генетски и лабораториски тестови, заедно со многу други студии. Сè додека не го сториме тоа, сè е на ниво на субјективен впечаток и шпекулации – вели д-р Стевановиќ.

Д-р Стевановиќ одговара што се смени кај пациенти на Клиниката за инфективни болести во однос на април.

– Главната разлика е во тоа што сега има многу повеќе заразени лица, а со тоа и значително повеќе луѓе со тешка клиничка слика. Кога имате 10 заразени лица во цела Србија, некој ќе има сериозни симптоми. Ако имате 15.000 или 20.000, пресметајте сами колку се за хоспитализација. Затоа, во овој момент ситуацијата е поалармантна во однос на април – објаснува д-р Стевановиќ.


Напишете коментар