Американскиот претседател Доналд Трамп може да изгуби многу повеќе од својата претседателска позиција со евентуален пораз на изборите на 3 ноември. Во време кога тој се бори да ја спаси својата политичка кариера, неговиот деловен живот е под зголемен ризик, а бројните скандали што се натрупаа во последните години чекаат правна и финансиска разврска.

Во следните четири години, Трамп може да се соочи со рок за враќање на повеќе од 400 милиони долари кредити. Според истрагата на „Вашингтон пост“, Трамп позајмил најмалку 55 милиони долари заеми од њујоршката „Ладер капитал финансис“ за кулата Трамп и станбената зграда на Менхетен.

На германската Дојче банка и должи за кредитот земем за одморалиштето Дорал и хотелите во Вашингтон и Чикаго. Според јавно достапните документи, кредитот во германска банка изнесува околу 364 милиони американски долари.

Експертите за национална безбедност веќе предупредија дека долговите на Трамп кон странска банка може да претставуваат безбедносен ризик и да го направат ранлив на влијанието на странските влади. Особено ако биде реизбран затоа што тогаш ќе должи огромни суми пари што ќе треба да ги плати од некаде. Но, од каде? Пандемијата на коронавирус влијае и на бизнисот на Трамп. Поради намалените службени патувања и откажаните конференции, хотелите се борат со загуби.

Хотелот во Вашингтон работеше со капацитет од само пет отсто ноќевања во текот на неколку денови овој септември. Одморалиштето Дорал, кое беше затворено еден месец оваа пролет, отпушти повеќе од 250 работници. Менаџерот на хотелот во Чикаго, Габриел Константин, рече дека пандемијата направила толкава штета на хотелот, кој во моментов е едвај исполнет со капацитет од 24 отсто, и може да поминат девет години пред бизнисот да се врати на нивоата во 2019 година. Њујорк Тајмс неодамна објави дека хотел Дорал и Трамп ДЦ заедно изгубија 217 милиони долари и пред коронавирусот.

Според сценариото на Тајмс, недвижниот имот не носи доволно пари за да го отплати заемот. Притоа, Трамп е личен гарант во Дојче банка, што би значело дека банката лесно ќе може да го блокира неговиот имот, во случај тој да не се согласи за некаква форма на одложување на плаќањето или да не отплати на време.

Организацијата на Трамп може да се сврти кон продажба на недвижен имот. „Волстрит журнал“ неодамна објави дека замокот Севент Спрингс кој се наоѓа северно од Њујорк наскоро би можел да биде на продажба. Исто така има обид за продажба на хеликоптерот кој се појави во воведната шпица на серијата „Приправник“ како и неговите станови во Лас Вегас, Чикаго и Хаваи, кои повеќе не се атрактивни на пазарот поради намалената вредност на брендот Трамп.

Доколку Трамп ја изгуби својата позиција во Белата куќа, тој исто така ќе го изгуби имунитетот од федералното гонење, што му дава широки овластувања да ги ублажува тужбите против него и неговиот бизнис.