Иако тој сè уште не ја посочил својата кандидатура за прв човек на Косово, Ветон Сурои, косовски публицист, писател и политичар, може да го стори тоа по налог на кабинетот на новиот американски претседател eо Бајден, што би значело дека Америка веќе избрала претседател на Косово, вели д-р Душан Челиќ, професор на Универзитетот во Косовска Митровица.

„Сурои своевремено имаше политичка партија ОРА, која беше парламентарна партија на крајот на 2000 година. Дури и тогаш – и никој не го криеше тоа – Соединетите држави застанаа на таа политичка опција, но тогаш партијата немаше поддршка од јавноста, а подоцна се затвори. „Тој има добри односи со албанското лоби во Америка и можно е да биде унапреден за позицијата за која се споменува“, рече професорот Селиќ.

Америка претходно го „избра“ претседателот на Косово

„Не е потребно тој да биде партиски човек како кандидат за претседател на Косово, бидејќи досега имавме можност да видиме дека странците го имаат клучниот збор на овие избори. „Се сеќаваме на времето кога белите коверти со име„ претседател “беа донесени директно од американската амбасада и затоа не ја исклучувам можноста вакво нешто да се случи и овој пат, без оглед кој планира што од другите политички актери од албанскиот корпус“, рече професорот Селиќ.