Дексаметазон е првиот лек кој ги спасува заразените од корона вирусот. На пациентите треба да им се дава овој евтин лек без одложување, велат експертите по одличните резултати од тестот.

Британските експерти тврдат дека третманот со мали дози на овој стероид е голем чекор во борбата против вирусот.

Дексаметазон е дел од најголемото испитување и тестирање на постојните третмани во светот, чија цел е да утврди дали тие помагаат во третманот на коронавирус.

Тие исто така изјавуваат дека дексаметазонот го намалува ризикот од смрт кај една третина од пациентите кои се на респиратор.

Кај пациенти кои се прикачени на поддршка со кислород, дексаметазонот го намалува ризикот од смрт за 20 проценти, тврдат британските експерти.

Ако овој лек беше достапен во Велика Британија од почетокот на пандемијата, лекарите проценуваат дека повеќе од 5.000 луѓе би биле спасени.

Околу 19 од 20 пациенти со коронавирус се опоравуваат без болничко лекување. Од оние кои се лекуваат во болница, повеќето исто така се опоравуваат, но на некои може да им треба кислород или механички респиратор.

Станува збор за пациенти со висок ризик, на кои им помага терапијата со декламазон.

Лекот веќе се користи за да се намали воспалението во разни други услови, и се чини дека помага да се ублажат некои штети што можат да се појават кога имунолошкиот систем е преоптоварен додека се обидува да се одбрани од коронавирусот.

Оваа прекумерна реакција на телото се нарекува „цитокинска бура“ и може да биде фатална.

За време на студијата предводена од тим од универзитетот Оксфорд, околу 2.000 пациенти добиле дексаметазон, а нивната состојба била споредена со повеќе од 4.000 лица кои не примале лек.

За пациенти на респиратори, лекот го намали ризикот од смрт од 40 на 28 проценти. За пациенти прикачени на шишиња со кислород, тој ризик се намалува од 25 на 20 проценти.

Главниот истражувач професор Питер Хорби изјави: „Ова е единствениот лек досега што се покажа дека ја намалува смртноста значително. Ова е голем чекор “.

Професорот Мартин Ландреј, водечки истражувач, вели дека наодите покажуваат дека за секои осум пациенти на респиратори може да се спаси еден живот.

За оние пациенти кои се лекуваат со шишиња со кислород, може да се спаси еден живот на секои 20 до 25 пациенти кои го примаат овој лек.

Третманот со дексаметазон трае до 10 дена и чини околу пет фунти за еден пациент. Ова е лек кој е достапен ширум светот, а неговото тестирање се врши од март.


Напишете коментар