Многу млади имаат пневмонија, иако тоа не беше случај во март, април и мај. Вирусот предизвикува тешка пневмонија и ги напаѓа помладите луѓе, како ова да не е истиот вирус. За мене ова ми се чини како нов вид на вирус корона, рече д-р Бранимир Несторовиќ, член на Кризниот штаб на Србија.

Некако помина незабележано дека овој вирус ги напаѓа мозокот, бубрезите, тестисите. Ова е единствениот респираторен вирус кој ги напаѓа тестисите. Ќе видиме како ќе реагираат на ова оние млади луѓе кои се заразиле со вирусот. Никогаш не сум видел ваков вирус – изјави Несторовиќ.

Тој објасни дека вирусот сè уште е непознат за научниот свет, но дека сè уште е валиден фактот дека тој е многу сличен на ХИВ вирусот.

Прво ги напаѓа имуните клетки, прво нив ги убива, а потоа оди на најслабата алка. Постојат сличности со ХИВ. Сепак, сè уште е непознато и создава големи проблеми – објаснува Несторовиќ и вели дека многу научни трудови за овој вирус биле повлечени токму поради огромен притисок од јавноста и струката.

Словените и Германците се справија многу добро, ние сме доста отпорни на овој вирус, вели д-р Несторовиќ. Генетиката исто така игра голема улога. Бевме отпорни и на СИДА. Се чини дека оние народи кои страдале многу од туберкулоза се отпорни на СИДА. Вирусите сами по себе не се опасни за нас, тие се опасни за одредени луѓе.


Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *