Во Дубаи се отворија ресторани, хотели и продавници, што повторно ги отвори границите за туристите .

„Прва доза: попуст од 10 проценти. Втора доза: 20 проценти попуст “, објавија трите ресторани на Фејсбук и Инстаграм, прецизирајќи дека за тоа ќе биде потребен„ доказ “како лекарско уверение.

Дубаи, еден од седумте емирати што ги сочинуваат Обединетите Арапски Емирати, започна кампања за вакцинација во средината на декември откако беа одобрени кинеската вакцина Синофарм и американско-германскиот Pfizer / Biontek.

Во овој контекст, владата одлучи да ограничи одредени активности и да ги зајакне мерките за физичко дистанцирање. Властите ги повикаа жителите да пријават прекршување на мерките преку мобилна апликација.

Според официјалните податоци, повеќе од два милиони луѓе примиле вакцина од вкупно 10 милиони жители.

Повеќе од 280 000 круни заразени со вирусот се регистрирани на Емиратите, а речиси 800 лица починаа.