Како Гоце Делчев стана црвената линија за влез во ЕУ или за отпочнување на преговорите со ЕУ, а не беше за влезот во НАТО? Затоа што Преспанскиот Договор беше влезница за влезот во НАТО. Бидејќи спонзори на Преспанскиот договор се САД, ниту на Софија виа Белград или виа Москва ниту на мафијата кои сакаат да се спасат со помош на Софија и на Белград не им паѓаше на памет да го проблематизираат Преспанскиот Догиовор бидејќи ќе следеше брутален одговор од Америка.

Затоа се прави таа замена на тезите-и затоа црвената линија е Гоце Делчев, а не е Преспанскиот договор. Затоа се отвара прашањето за Гоце Делчев и се протестира за Гоце Делчев а не се протестираше за Преспанскиот Договор. Најавата дека Зоки Милевски Кичевскиот може да заврши во затвор на 12 октомври само ќе ги радикализира овие конфликти.

Целата анализа погледнете ја на следниот линк: