Весниците се повеќе пишуваат за брутални пресметки меѓу мигранти во последните неколку недели. Последниот конфликт се случил завчера, кога еден мигрант бил прободен со нож.

Претходно, мигрант од Мароко беше убиен во Илиџа, Сараево. Тој беше убиен од Алжирец, кој призна дека го сторил делото и ги шокираше сите во судницата со прашањето: Колку треба да платам за да бидам ослободен!?

Неџад Корајлиќ, декан на Факултетот за криминалистика, криминологија и безбедносни студии на Универзитетот во Сараево, вели дека има многу мигранти кои го кријат својот идентитет од различни причини.

Тие го кријат својот идентитет, но и причините зошто ја напуштија својата земја. Има такви кои бегаат заради политиката, економијата, но и такви кои бегаат заради криминалното минато. Оваа ситуација што се случува со мигрантите, покрај тоа што создава нервоза кај граѓаните, создава и нервоза кај мигрантите кои доаѓаат од различни области, Мароко, Алжир, Сирија, постојат одредени културолошки разлики меѓу нив. Не мора да значи дека ако се муслимани, дека нема разлика меѓу нив, вели тој.

Тој објаснува дека можеме да очекуваме чести конфликти и во иднина.

При работа со мигранти потребно е да се вклучат психолози, социолози со цел да се разберат нивните разлики, но и со цел да им се помогне. Исто така, потребно е да се регистрираат што е можно поскоро бидејќи има и такви кои минуваат низ нашиот регион и никогаш нема да бидат регистрирани – додава Корајлиќ.

Мигрантската криза зема сè поголеми размери и има сè поголеми причини за загриженост, рече Јусуф Жига, социолог од Факултетот за политички науки во Сараево.

Мигрантите како групи се прилично склони кон конфликти. Кога, од една страна, ја имате таа потенцијална опасност, конфликтите меѓу нив и од друга страна, можноста за неконтролирано движење, тогаш тоа само по себе дава далеку поголеми причини за загриженост.

Тие додаваат дека не е далеку денот кога мигрантите ќе се вклучат во работењето на подземјето во регионот!? Тие се вооружани и веќе имаат криминално минато.