На денешната прес-конференција, новинарите прашаа дали има информации дека коронавирусот предизвикува стерилитет. Одговорот го даде д-р Верица Јовановиќ, директор на Институтот „Трампилин“.

  • Во секој случај, овој вирус не спасува ниту една група, ниту некој е поштеден. Како што имавме можност да слушнеме, покрај тоа што е група на вируси кои ги напаѓаат респираторните органи, тоа влијае на кардиоваскуларниот систем и на сите други органи. Секако дека има можности, истражувањето ќе даде точни податоци. Имавме можност да ги видиме истражувањата што ги спроведе лекарот во весниците денес, некои податоци сигурно ќе бидат истражени понатаму. Истражувањето што се спроведува е систематско, потребно е време, а луѓето што се занимаваат со ризици и последици од различни стручни полиња ќе ги дадат своите заклучоци – рече д-р Јовановиќ.

Да потсетиме, прашањето беше поставено врз основа на истражувањето што д-р Драгана Бојовиќ Јовиќ го спроведува од мај на мал примерок од 30 жени и 15 мажи кои поминале низ Ковид-19, на возраст од 18 до 45 години. Според податоците на докторот од ГАК „Народни фронт“, можностите за појава на потомство веднаш откако ќе се излечи од вирусот корона се минимални.


Напишете коментар