Играњето на турнирот во Мелбурн е доведено во прашање.

Novak Đoković

Прво дојде веста дека Австралија опен за јуниори нема да се игра, или барем нема да се игра според распоредот.

Причината е ограничената можност за голем број тенисери да влезат во Австралија и нивниот карантин.

Постојат совети од Мелбурн дека постои можност ова натпреварување да се одржи на подоцнежен датум, можеби по турнирот за сениори, со цел да се намали притисокот на многу луѓе.

Само неколку дена подоцна, беше доведено во прашање играњето на турнирот за сениори, кој досега имал 108 изданија.

Може да се премести во март или април. Директорот на турнирот Крег Тили истакна дека планира и мисли дека турнирот сепак ќе треба да се одржи во март или април.

Тоа е лоша вест за Новак. Јануари е неговиот месец, а омилениот грен слем во Мелбурн, тој славеше осум пати.

Имајќи предвид дека ги брка Рафа и Роџер, кои имаат уште три грен слема, поместување на турнирот и промена на условите од лето на есен, во голема мера би ги расипало неговите шанси.