По разорниот земјотрес што ја погоди Хрватска на почетокот на неделава, локалните медиуми јавуваат за изјавите на сопствениците на кучиња и мачки кои наведуваат дека нивните миленици се однесувале чудно пред земјотресот.

На прашањето дали животните можат да предвидат земјотреси, порталот „Слободна Далмација“ пренесува дека пред земјотресот кучињата и мачките гребеле по вратите, испуштале различни звуци и ги разбудиле сопствениците, иако сè уште не било време за нивно шетање.

Ветеринар од Загреб рече дека, сепак, луѓето честопати гледаат предупредувања во знаци на кои инаку не би обрнале внимание од љубов кон домашните миленици. Ниту едно од неговите кучиња не реагираше пред земјотресот, рече тој.

Тој забележува дека е можно некои други да ги почувствувале промените порано од луѓето, но тој верува дека на нив се почувствителни дивите отколку домашни животни.

Ваквите необични активности на животните во пресрет на големите земјотреси датираат од античка Грција, во 4 век п.н.е.

Научната агенција на американската влада наведува дека неколку дена пред големиот земјотрес во 375 година п.н.е., стаорци, лисици, змии и стоногалки почнале да ги напуштаат своите домови и да бараат засолниште надвор од градот Хелика, кој буквално потонал во земјата по катастрофалниот земјотрес.

Оттогаш, слични приказни се наоѓаат во бројни записи кои, сепак, датираат од време кога сеизмологијата како наука не постоела, па затоа е тешко да се одреди нивната точност и што е уште поважно, механизмите со кои животните предвидуваат земјотреси.

Повеќето научници кои се занимавале со ова во модерните времиња доаѓаат од Кина и Јапонија. Тоа е дел од светот каде земјотресите се многу чести и каде што во денешно време градбите се градат на таков начин што зградите успешно се спротивставуваат на земјотресите кои можат да бидат многу деструктивни во други делови на светот.

Со векови, луѓето на Далечниот исток забележале необична совпаѓање помеѓу земјотресите и чудното однесување на животните, па затоа понекогаш, кога виделе дека се особено вознемирени, знаеја како да спијат надвор, што во некои случаи им го спаси животот.

Во август 1971 година, Државната сеизмолошка служба во Кина започна да собира официјални податоци за абнормална активност на животните во корелација со доаѓањето на земјотресот. Беа анализирани извештаи за тоа и врз основа на нив беше спречена голема катастрофа во градот Хаиченг, кој беше евакуиран токму затоа што беше забележано дека животните се однесуваат чудно.

Откако градот го потресе земјотрес со јачина од 7,3 степени во 1975 година, тој беше целосно уништен, па се верува дека навремена евакуација спаси илјадници животи.

Докази за невообичаеното однесување на животните не треба да се бараат така далеку. Кога се случи големиот земјотрес во Бања Лука во 1969 година, група рибари за магазинот „Рибарство на Југославија“ раскажаа како биле сведоци на сличен феномен во пресрет на тој страшен настан.

Имено, во рибникот Липовљани, оддалечен околу 60 километри воздушна линија од епицентарот на земјотресот, група од дваесетина мажи беше на риболов.

Одеднаш, рибата страшно се вознемири, започна да бега таму, ваму, скокајќи над водата, пишува списанието.

Само по дваесетина секунди, рибата се смири, а рибарите на површината видоа мали бранови, како и дека е водата матна. Во тој момент се случи земјотрес и им беше јасно дека рибите го почувствуваа тоа пред нив.

Еден од можните методи за рано откривање на земјотрес е можноста за откривање на П-бранови. Сите земјотреси произведуваат различни видови бранови што излегуваат од епицентарот, а овој бран патува побрзо од поголемиот С-бран, кој ја тресе земјата.

Можно е кучињата и другите животни да го почувствуваат овој П-бран со своите поостри сетила и да реагираат пред луѓето да сфатат дека нешто не е во ред.

Сепак, нема истражување што со сигурност би потврдило дека животните имаат такви способности.