Откако се завршија формалностите за неговиот избор, новиот претседател на САД, Bо Бајден, меѓу другото изјави: „Сега е време да ја свртам страницата. Да се ​​обединиме. Да ги лекувам раните “. Прашањето е – дали Бајден навистина ќе може да ја обедини Америка во околности кога голем дел од земјата се соочува со политичка криза и дали ќе му биде полесно да владее од Трамп ?

„Како прво, мејнстрим медиумската машина со цело срце ќе биде со тимот на Бајден, бидејќи тие делуваа како неразделна симбиотска целина од самиот почеток. Истата медиумска машина што го оспоруваше легитимитетот на Трамп од самиот почеток, од друга страна, ги прикриваше скандалите во врска со серверите и мејловите на Хилари Клинтон, а подоцна и оние во врска со синот на Бајден, Хантер.

Од самиот почеток, таа медиумска машина ги третираше обвинувањата за нерегуларности на претседателските избори како измислици и целосно делуваше како неразделен дел од кампањата на Бајден. Од овој аспект Бајден нема да има никаков проблем , медиумската сцена била и секогаш ќе биде наклонета кон него.

Трамп, за разлика од Бајден, немаше „длабока држава“ на негова страна.

Длабоката држава“ на Америка, која вклучува воено-индустриски комплекс. Овде се опфаќа враќање на либералните интервенционисти како шанса да го продолжат она што се плашеа дека Трамп ќе го суспендира .

Несомнено е дека Бајден ќе продолжи по тој пат, особено затоа што Демократската партија смета дека ова е шанса трајно да ја зацврсти својата предност, бидејќи натурализираните мигранти во Америка во огромното мнозинство гласаа за демократите во последните неколку децении.

Републиканците имаат малку шанси да го блокираат Бајден

Скоро па никакви шанси нема републиканското крило кое што е благо против Бајден , да му прави проблеми .

Сепак може да заклучиме дека Бајден има лесен пат по тешките избори за да ја води Америка. Односите со европа не може да бидат на полошо ниво како што се сега па така нема што да погреши во тој аспект. По добриот почеток на Трмп со пријателски односи со Путин , на крај тие односи речиси и да не постојат. Бајден што и да погреши нема да може да биде толку впечатливо затоа што Америка веќе е во длабока криза . Како внатрешна така и надворешна.