Александар Гинзбург, директор на Центарот Гамалеја, кој ја разви вакцината против вирусот корона, ги советуваше пациентите да се воздржат од алкохол за време на периодот на вакцинација, бидејќи тоа го спречува создавањето на антитела.

Можно е во разумни количини, но многу е тешко да се предизвика нормален заштитен имунолошки одговор кај луѓето кои пијат половина чаша или една чаша виски секој ден. „На оние кои сакаат да се вакцинираат им треба анти-алкохолна кампања“, истакна Гинзбург.

Тој прецизира дека врз производството на антитела влијае негативно секој вид алкохол, вклучувајќи пиво и вино.

Гинзбург додаде дека за време на вакцинацијата против корона може да се користат комплексни витамини, лекови против болки и други лекови, освен цитостатици.

Земањето комплексни витамини по вакцинацијата е дури и многу добро. Единственото нешто што не треба да го земате се лекови цитостатици или оние што се токсични за клетките. Повеќето антибиотици не делуваат, но меѓу нив има и такви кои имаат негативен ефект врз нашите клетки, токсично. И подобро е да ги избегнувате. Но, треба да се консултирате со лекар. „Обично, антибиотиците не влијаат на нашите клетки на кој било начин“, објасни Гинзбург.

Тој исто така додаде дека парацетамолот треба да се зема при првите знаци на температура по вакцинирањето, бидејќи не може да предизвика никаква штета.

Покрај тоа, тој додаде дека нема контраиндикации за вакцинација дури и за време на менструацијата.

Во август, Министерството за здравство на Русија ја регистрираше првата вакцина во светот за спречување на ковид 19, која беше развиена од Центарот за научно истражување за епидемиологија и микробиологија „Гамалеја“ и произведена заедно со рускиот фонд за директни инвестиции.