По долги дебати , средби меѓу лидерите дали конечно се пронајде нешто конкретно ? Дали конечно со ова може да се решат некој работи на кој што никако не можеше да им се види крајот ?

Сепак како што гледаме се работи за бренд медиум кој што пренесувал во тоа време.

Дали сега Каракачанов, Захариева и целата историска група на „братска“ Бугарија ќе се засрамат, и извинат за ветото кое го базираа на непостоечка и „фалшлива“ историја за непостоење на Македонска нација пред 1944 год.?

Како што се гледа од оригиналниот весник, веста е објавена во најпознатиот американски весник на сите времиња , на 26 Мај 1903 , Вторник, во кој Гоце Делчев се именува како МАКЕДОНЕЦ и Македонски лидер, а сето тоа напишано од бугарскиот дописник на New York Times од Софија, Бугарија.


Во веста се јавува дека Гоце Делчев со уште неколку придружници бил во селото Баница во близина на Серес, а бил предаден од Грчки шпијун.
Големи трупи на Турска војска го опколила селото и сите членови на дружбата на Делчев биле убиени после долготрајна борба.