Горан Петронијевиќ, адвокат и поранешен судија, смета дека без помош на некој од Специјалното обвинителство во Хаг, 4.000 доверливи документи не може да завршат пред вратата на Здружението на борците на ОВК, истакнувајќи дека на тој начин Судот е сериозно компромитиран.

Доколку документите се автентични, постои реална опасност по животот, пред се за сведоците, а потоа и опасност за работата на Судот. Ако станува збор за блеф, тогаш тие само сакаат да ги заплашат сведоците. Во секој случај штетата е направена, вели тој.

Петронијевиќ вели дека бил сериозно изненаден од соопштението на Специјалниот суд, во кое се вели дека „тие немаат коментар и дека добиле информации за сè од медиумите“.

Сега сè е можно, дури и судот да престане да работи привремено или на подолг временски период. Што значи дека мора да се преземат сериозни мерки; да се спроведе истрага во судот и мора да се преземат итни мерки за заштита на сведоците, рече Петронијевиќ.

Петронијевиќ додава дека Косово сигурно нема да ги заштити сведоци, а судот во Хаг е косовскиот суд, каде обвинителите се Американци и тоа оние кои се под контрола на поранешната американска администрација.

Обединетите нации сега треба да се вклучат во ова реагирајќи итно и обезбедувајќи ги сведоците и нивните семејства преку ЕУ и Еулекс, рече тој.

Судот не предвиде во своите правила како да постапува во вакви случаи, што дополнително ги комплицира работите, посочува тој.

Тој се сомнева дека сè има политичка конотација, со цел да и се даде време на Приштина, со цел да се чека исходот од претседателските избори во Америка, бидејќи се верува дека ќе победи Џо Бајден.

Обвинителството прво го отвори досието во врска со обвинението за Тачи и Весели пред најавената средба со администрацијата на Трамп, поради што средбата не се одржа. Тоа ни дава за право да се сомневаме во нив и за ова, проценува Петронијевиќ.

Според него, звучи нереално дека непознато лице оставило околу 4.000 наводни досиеја на Специјалниот суд за злосторства на ОВК, вклучително и изјави на сведоци, пред вратата на организацијата на ветерани од Ослободителната војска на Косово.