Можеме ли да добиеме температура од стрес? Да, и научниците, особено за време на пандемијата на коронарен вирус, посочуваат некои важни, но непознати параметри поврзани со температурата на телото.

Дали ви е топло, па мислите дека имате треска? Треба да знаете дека температурата значително варира во текот на 24 часа?

Имено, просечната вредност на телесната температура е 36,5. Обично може да се движи од 35,5 наутро до 37,7 часот попладне.

Значи, ако земете топломер доцна попладне, можеби мислите дека имате температура, но тоа е всушност нормален пораст.

Температурата на телото го изразува балансот помеѓу производството и загубата на топлина. Нормалната вредност се смета дека е близу 37 степени, а максималниот опсег на забележани дневни варијации треба да биде до 1,3 степени.

Една студија направена во САД покажа дека температурата е на најниско ниво наутро помеѓу 3 и 5 часот, а на највисоко ниво помеѓу 16 и 18 часот.

Просечната температура кај жените во дваесеттите години е 36,5, додека во 80-тите години е 36,1. Сличен пад е забележан кај мажите. Исто така, мажите имаат пониска телесна температура од жените, што се припишува на улогата на женските хормони.

Колку е поголема телесната тежина, толку е поголема просечната телесна температура. Иако објаснувањето за овој феномен не е целосно разјаснето, се претпоставува дека воспалителните хемиски молекули кои ослободуваат вишок маснотија играат голема улога во тоа.

Стресот може да доведе до пораст на телесната температура, состојба позната и како психогена треска. Претходната јапонска студија открила дека 18 проценти од необјаснети случаи на треска кај деца се резултат на стрес.

Конечно, една студија открила дека пониската телесна температура е поврзана со долговечноста, додека спуштањето на температурата кај животните во експериментите го продолжил нивниот животен век за 20 проценти.


Напишете коментар