Пораката на адвокатот на Рамуш Харадинај, Специјалното обвинителство во Хаг да го повика Веселин Џелетовиќ, авторот на книгата „Српско срце Јоханово“, како сведок во случајот „жолта куќа“, според авторот, е малку смешна, но тој со задоволство би се појавил на суд.

Според Џелетовиќ, таа порака ја одразува немоќта на Албанците, бидејќи тие за прв пат се соочуваат со фактот дека треба да одговараат за злосторствата што ги сториле.

Адвокатот на Харадинај, Аријанит Коци, за порталот „Косово онлајн“ коментираше дека романот на Џелетовиќ „Српско срце Јоханово“, според кој американскиот режисер Пол Кампф ќе снима филм со светски познати актери, е „типична српска пропаганда“ и дека хашкото обвинителство треба да да го повика писателот како сведок, бидејќи романот е заснован на вистински настани.

Досега тие беа толерирани поради нивните заеднички интереси во Косово. Сепак, сега полека ќе се отвара таа пандорина кутија полна со криминал и ќе се открива што се е правено.

За злосторствата веќе дваесет години се молчи, никој не кажува ништо. „Постојат силни извештаи за мајки кои гледале како им се одземаат синовите пред нивните очи, дека ги одведуваат нивните соседи, луѓе чии имиња и презимиња многу добро ги знаат, сето тоа им беше презентирано“, изјави Џелетовиќ.

За да можат да спинуваат Албанците се обидоа да ја свртат приказната во друга насока, правејќи француски филм кој ги прикажува Србите како трговци со органи. Тие побрзаа, вели тој , да го снимат тој филм затоа што знаеја што ги чека, дека приказната за нивните злосторства ќе ја види светлината на денот.

Тој филм остана незабележан, бидејќи не се заснова на вистината, и сè што не е засновано на вистината не може да трае, ниту може да му се покаже на светот. Ова многу ги повреди. Вистината е како вода, таа секогаш го наоѓа својот пат. Вистината ги боли, бидејќи тие навистина сториле невидени злосторства и она што најмногу ме боли е што умреле најневините луѓе, оние кои не сториле ништо на никого, вели писателот.

Џелетовиќ верува дека Албанците ќе продолжат да молчат и ќе се обидат да ја докажат својата невиност. Треба само да ги прашаме каде се тие две илјади луѓе кои исчезнаа. Ако не е така како што зборуваме, тогаш тие нека ни кажат каде се исчезнатите луѓе, вели тој.

Има многу сведоци, Карла дел Понте и Дик Марти исто така пишуваа за трговијата со органи. Многумина ги чека да ја погледнат страшната во очи. И токму оние кои го сторија тоа, сега се на челните позиции на таа држава, заклучува Џелетовиќ.

Според адвокатот Горан Петронијевиќ, не е реално Џелетовиќ да биде поканет во Хаг, а постапката на адвокатот на Харадинај е доказ колку водата им влегла во ушите на Албанците и колку се тие неподготвени за која било друга приказна освен таа што им одговара.

Адвокатот тврди дека што ќе се случува со Албанците од Косово во наредниот период ќе биде нивно тешко отрезнување.

Тие треба да се соочат со реалноста дека тие не се жртви. Во некои ситуации беа, но во некои ситуации беа криминалци. Тие не ја измислија трговија со органи, но тоа го извршија по налог и во соработка со криминалниот дел на НАТО. Тие треба да се разбудат од таа реалност и колку побрзо ќе се разбудат, толку подобро ќе биде за нив, вели Петронијевиќ.

Ако се отвори Пандорината кутија, ќе се стигне до центарот на НАТО и ќе се открие кој го организирал тоа што го правеле и спроведувале албанските лидери, заработувајќи огромни пари со кои потоа купувале оружје, вели Петронијевиќ.


Напишете коментар