Кинеската национална биотехничка група (ЦНБГ) и компанијата Синовак (Синовак биотек Дооел) објавија дека повеќе земји, вклучително и Србија, се согласиле да учествуваат во третата фаза на клинички испитувања на нивните вакцини за коронавирус.

Србија и Пакистан се меѓу земјите кои се согласија да учествуваат во третата фаза на тестирањето, додека кинеските компании бараат повеќе податоци од странство за конечното одобрувања на потенцијална вакцина, бидејќи има се помалку нови инфекции во Кина тоа ја прави таа земјата незадоволително место за тестирање.

За да се добијат дозвола за масовна употреба на вакцините, фармацеутските компании мора да докажат дека се тие безбедни и доволно ефикасни, врз основа на податоците собрани во обемната трета фаза на клинички испитувања, потсетува британската агенција.

Кина веќе дозволи две вакцини на ЦНБГ и една вакцина на Соновак да им се даваат на ограничени групи луѓе кои се соочуваат со поголем ризик од инфекција, како што се медицинските работници.

Двете вакцини на CNBG ќе бидат тестирани во Србија, додека во Пакистан ќе тестира само вакцина изработена од подружницата на таа компанијата во Пекинг, потпретседателот на ЦНБГ, Жанг Јунтао.

Во третата фаза на клинички испитувања ќе учествуваат 50.000 луѓе во околу десет земји, додаде Жанг. Испитувањата веќе започнаа во ОАЕ, Бахреин, Перу, Мароко, Аргентина и Јордан.


Напишете коментар