На денешното сослушување во Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом на Конгресот, со кого претседава конгресменот Елиот Енгел, беше оддржана расправа во која учествуваа: Медлин Олбрајт, поранешен државен секретар на САД, Даниел Сервер, професор на Универзитетот Џон Хопкинс, Јануш Бугајски, кој исто како и Сервер е експерт за балкански прашања, како и членот на комитетот Мајкл МекКол.

Учесниците во дебатата побараа од идната администрацијата на Џо Бајден и од германската канцеларка, Ангела Меркел да извршат притисок врз Србија за официјално признавање на Косово.

Според Енгел и Сервер: Единственото нешто што го спречува членството на Косово во ООН е Србија, која ја повикуваат да го стори тоа, бидејќи може да влезе во ЕУ само кога ќе го признае Косово.

На Србија нема да биде одобрено членство во Европската унија се додека не го признае Косово, изјави денеска претседателот на Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом на Америка, Елиот Енгел.

Дејтонскиот договор го достигна својот максимум, тој повеќе не функционира и администрацијата на Бајден мора да се запраша како треба да се постапи понатаму, велат тие и додаваат:

Проблем се и односите на Србија со Русија, кои се зајакнати во многу области, особено во војската, преку набавка на руско оружје, откако Вучиќ дојде на власт.

Немања Старовиќ, од Центарот за општествена стабилност, за „Новости“ вели дека составот на експертскиот тим кои дадоа свои изјави пред Комитетот на Претставничкиот дом доволно зборуваат за намерите со кои е свикано тоа тело и посочуваат дека Србија не може да се надева на ништо добро:

Седницата ја свика Енгел, кој по повеќе од три децении во Претставничкиот дом оваа година ја изгуби поддршката од сопствената Демократска партија и дури не се кандидираше за реизбор во ноември, па ова е една од неговите последни иницијативи пред пензија, вели тој и додава:

Заклучоците од седницата несомнено ќе бидат крајно неповолни за српската држава и народот како целина, а тие исто така претставуваат некаков вид притисок врз претседателот Вучиќ. Сепак, може да биде и добра можност да се процени реалното влијание на политичките ветерани како Олбрајт и Сервер врз администрацијата на Бајден.

Предлози на Даниел Сервер, докажан непријател на РС, се најава за државен удар, вели Милорад Додик и додава:

Тој предлага укинување на Уставот на БиХ, што, и покрај сите недостатоци, обезбеди одржување на мирот и етничката рамнотежа. Серверот повикува на укинување на составните единици на БиХ, односно уривање на БиХ, што може да има несогледливи последици, за што сум сигурен дека нема интерес ниту во сегашната, а ниту во идната администрација на САД, вели тој.

Ако Сервер смета дека РС со молчење ќе го набљдува нејзината укинување, тогаш тој ниту го научил добро минатото на овие области, а ниту реално ја согледал актуелната реалност. САД се голема сила и сигурен сум дека својата надворешна политика не ја засноваат врз фантазијата на квази-аналитичари кои се лобисти за муслиманската политика во БиХ и кои во минатото почесто одмагаа отколку што помагаа со своите ставови, рече претседателот на претседателството на БиХ, Милорад Додик.