Фотографија од училницата на Основното училиште „Бошко Стругар“ објавена на социјалните мрежи, каде деца со скрстени раце имитираат орел на албанското знаме, за време на час со наставничката Флоринда Баша, предизвика критики во јавноста и реакција на Социјалистичката народна партија.

Во изјавата, Социјалистичката народна партија (СНП) го повика сè уште актуелниот министер за образование, Дамир Шеховиќ, да реагира на очигледна злоупотреба на деца во политички цели во случајот со улцињската учителка Флоринда Баша, која објави фотографија на нејзините ученици со вкрстени раце имитирајќи орел од албанското знаме. .

Медиумите јавија дека на социјалните мрежи се појавила фотографија на која деца од едно одделение на Основното училиште „Бошко Стругар“ од Улцињ имитирале орел од албанското знаме со рацете, што наводно им го дала наставничката Флоринда Бажа.
„Наставничката Флоринда Баша, како што може да се види на фотографијата која кружи на социјалните мрежи, ги охрабри учениците од основното училиште„ Бошко Стругар “да ги прекрстат рацете имитирајќи орел од албанското знаме, сето тоа како дел од празникот на државата Албанија, Денот на знамето. И во овој случај станува збор за злоупотреба на деца, употреба на симболи на друга земја, поттикнување поделби и слично. Точно е дека Денот на знамето и Денот на независноста на Албанија се еден од најважните датуми на албанскиот народ, но е недозволиво да се злоупотребуваат деца за политички цели “, наведува СНП, потсетувајќи дека министерот Шеховиќ реагирал во случајот на наставникот Раде Вишњиќ од ОУ„ Југославија “ во Бар.

Oćeli načelnik i za ovo revnosno reagovati ka ono onda kad su na svaki ćošak privodili i davali aplauze po ušima momcima…

Posted by Црмничке мудрости on Friday, November 27, 2020

Рада Вишњиќ од основното училиште „Југосалвија“ беше отпуштена откако директорката на училиштето Билјана Вукмановиќ покрена постапка за утврдување одговорност во согласност со Законот за работни односи, откако наставникот ги покани учениците на молебен во црквата Свети Јован Владимир во Бар на 4 октомври, пренесува Вести.

Директорот на училиштето, Миодраг Андровиќ, вели дека не гледа ништо спорно во постапката на наставникот.

„Мислам дека законите не се прекршени. Тоа е ден кој го слават сите Албанци и мојот колега постапи согласно Уставот. По сторијата за Марко Милјанов, таа ги праша студентите дали знаат што значи утрешниот датум. Децата одговорија дека знаат, а потоа беше направено видео, кое беше објавено. Ако некој смета дека не било потребно, нека покрене постапка, што се однесува до мене, сè е јасно “, рече Андровиќ за„ Вијести “.