Со кои пари ќерката на Бакир, а внука на Алија Изетбеговиќ, си купи стан во улицата Болничка од 117 квадратни метри, што чини скоро половина милион мaрки?

Маркетинг агенцијата „ФабКат Криејтив“, сопственост на Јасмина Изетбеговиќ, ќерка на првиот човек на СДА Бакир Изетбеговиќ и директорката на КЦУС Себија Изетбеговиќ, според пријавените податоци во последните десет години остварила вкупни приходи од околу 1.098.995 конвербилни марки, со само еден вработен .

Само во 2015 година, кога беа остварени приходи од 236.834 КМ, ​​компанијата имаше двајца вработени. Според достапните податоци, оваа компанија, која нема дури и активна веб-страница, добиваше државни бизниси. Јавните претпријатија „Сараевогас“ и „Рад“, кои се под директна контрола на СДА, ја ангажирале ќерката на Изетбеговиќ.

Oвие договори ја потврдуваат шемата за која тајно зборуваат некои функционери на партијата СДА. Имено, некои од нив презентираа случаи во кои Изетбеговиќ директно или преку посредник барал работа за Јасмина. Порталот Акта неодамна објави информација за деловното работење на компанијата на ќерката на Изетбеговиќ, која сè уште има само еден вработен.

Иако се обидува да го избегне влијанието на нејзиниот татко, судејќи според финансиските извештаи, нејзината агенција се зајакнува со зголемувањето на политичката кариера на Бакир Изетбеговиќ.

Податоците поврзани со профитот на компанијата се особено интересни. Во 2011 година тие изнесувале само 10.000 конвертибилни марки, додека вкупната добивка до крајот на 2019 година се зголеми на 585.129 конвертибилни марки.

Порталот Акта тврди дека ќерката на Бакир Изетбеговиќ купила стан со површина од 117,63 квадратни метри на улицата Болничка во Сараево

Редовната цена на квадратен метар во новоизградената зграда изнесува меѓу 4.500 и 5.000 конвертибилни марки по метар квадратен, а според тие математики вредноста на купениот стан изнесува скоро половина милион конвертибилни марки.

Покрај овој стан, како што е наведено, Јасмина Изетбеговиќ е сопственик на уште еден стан од 66 квадратни метри, за кој во 2014 година биле исплатени 141.777 конвертибилни марки.