Дејан Лучиќ е писател чии романи се продаваат како бестселери. Неговиот роман Исламската република Германија ја трасираше неговата кариера како човек кој пред време ги кажува работите.

Иако го нарекуваат водечки теоретичар на завери во регионот, тој не се согласува со тоа. Каков теоретичар за завери кога сите мои тези се остварени, вели тој. Неговите шокантни анализи со тек на времето стануваат наше секојдневие.

Вечерва тој имаше интервју за емисисијата Во Центар во кое беа третирани многу актуелни теми и прашања. Лучиќ смета дека Бугарите секогаш балансираат меѓу Русија и Германија. Дека секогаш кога се блиски со Германија тие влегуваат во војни или во конфликти. Но сега Бугарите не се опасни, вели Лучиќ, бидејќи сега таму на голема врата влегува Русија.

Русија и Русите денес патуваат без пасоши, вели тој. Знаете како Русите патуваат без пасоши, прашува Лучиќ? Со тенкови, се разбира.

Вие Македонците, не треба да брзате, секоја година од Бугарија се иселуваат по сто илјади Бугари. За десет или 20 години во Бугарија ќе нема Бугари, објаснува Лучиќ.

На крајот Бугарија ќе стане дел на Македонија односно целата Бугарија ќе се трансформира во Источна Македонија, а бугарскиот јазик ќе биде источен дијалект на македонскиот јазик, објаснува Лучиќ.

Бугарите се мешавина, вели тој. Тие се пола Татари а пола Македонци. Тие немаат ништо свое. И големата баба Ванѓа не беше Бугарка туку беше Македонка.

Целото интервју со Дејан Лучиќ можете да го погледате на следниот линк: