Протестите во Белград, во кои имаше жестоки судири со полицијата, покажуваат дека зад нив има посериозен организатор отколку што беше случајот во претходните години, за време на граѓанските протести, кои беа претежно ненасилни, освен во неколку наврати.

Покрај десничарите, студентите и движењето еден од пет милиони, на протестите во Белград учествуваа членови на платената корпорација за војување „Блеквотер“, тоа се граѓани на Србија кои учествуваа во војната во Украина против Русите и источните делови на таа земја.

Исто така, како што пишува Информер, Безведносно информативната агенција (БИА) синоќа уапси двајца мажи – еден од Украина и еден од Киргистан, и двајцата со израелско државјанство и со пасоши издадени со имињата Роман Левин и Артур Фурман.

Според пишувањето на Информер, Роман е дел од групата „дезертери“, а тоа се група на луѓе кои биле во армијата, но потоа тие одбиле да служат понатаму, бидејќи не се согласуваат со израелската политика на окупираните територии на Западниот Брег.


Напишете коментар