Велики петок се смета за најтажен ден на христијанството, бидејќи на тој ден Исус Христос беше осуден и распнат на Голгота.

Се верува дека на овој ден, римскиот прокуратор Понтиј Пилат го осудил Исус Христос да биде распнат на крст. На тој ден, Исус бил однесен од куќата на првосвештеникот Кајафа и распнат на Голгота, каде што починал. Додека ги гледаше што прават војниците и луѓето со неговиот живот, тој рече само кратко: „Прости им на Боже, бидејќи не знаат што прават”.

Велики петок затоа се смета за најтажен ден на христијанството. Не се служи литургија, се пости, се јаде само сув леб и се пие вода. Во некои краеви има верување дека на овој ден луѓето не јадат коприви и риба. Секој голем Христијанин ќе го почитува овој голем празник со пост и молитва.

Според обичајот, велигденските јајца се бојадисуваат, а бидејќи црвената боја ја симболизира крвта Христова, таа е бојата што најчесто се користи. Првото обоено јајце се вика чувар на куќата, тоа е обоено во црвена боја и е оставено на посебно место една година, за да се чува куќата.

На овој ден, не се пали оган во куќите и не се меси леб. Нема домашна работа или работа на поле. На Велики петок, според народното верување, за да се зачува здравјето на семејството, на жените не им е дозволено да прават ракотворби, плетење, шиење или готвење. Тој ден е резервиран за мир, жалост, молитва и боење јајца.

На Велики петок исто така не се радува и не се пее, а од Велики четврток до Велигден, недела кога воскресна Исус, црковните звона не звона затоа што тоа означува радост во Православната црква, затоа времето на богослужба и прогласување на мртвите е најавено со дрвено клепало.