Бројот на загинати се зголемува во борбите меѓу ерменските и азербејџанските сили околу регионот Нагорно Карабах, при што обете страни меѓусебно се обвинуваат за распадот на примирјето со посредство на САД – трет по разгорување на повеќедеценискиот конфликт.

Министрите за надворешни работи на Ерменија и Азербејџан се очекува да одржат средби со копретседателите на Минската група на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), денеска во Женева. Соединетите држави, Франција и Русија се копретседавачи на групата Минск, која беше главниот посредник во конфликтот.

Групата Минск соопшти дека на состанокот „ќе се разговара, ќе се постигне договор и ќе се започне со спроведување, во согласност со временскиот рок за кој ќе се договори за да се постигне мирно решавање на конфликтот во Нагорно Карабах“. Министерството за одбрана на Нагорно Карабах денеска соопшти дека уште 51 жртва го однесе бројот на воени жртви на 1.119 од почетокот на борбите со азербејџанските сили на 27 септември.