ИСВАП (Исламска држава во провинцијата Западна Африка), гранка на Боко Харам, ги заробиле луѓето во Кукава во регионот на езерото Чад вчера попладне , кога тие се вратиле дома откако биле во кампови за ВРЛ скоро две години, изјави Бабакура Коло, командант на локалната полиција.

„Терористите дојдоа во 22 камиони, го нападнаа градот вчера околу 16 часот кога изби жестока битка меѓу нив и војниците што го бранат градот“, рече тој.

Граѓаните на Кукава, придружени од војската, се вратиле во нивниот град на 2 август, по налог на државните власти во Борна.

Живееле во камповите на ВРЛ во регионалниот центар на Маидугури, оддалечен 180 километри, каде пристигнале по крвавиот напад во ноември 2018 година.

Еден локален водач, кој ги придружувал жителите во градот, рекол дека луѓето се вратиле со надеж дека ќе ги обработуваат своите полиња , а завршиле во бунтовнички раце.

„Не знаеме што ќе им направи тој, се надевам дека нема да ги повреди“, рече тој, замолувајќи да не биде именуван од безбедносни причини.


Напишете коментар