Американскиот аналитичар и експерт за ситуацијата во Западен Балкан, Едвард Џозеф, вели дека не гледа начин за договор меѓу Косово и Србија. Тој рече дека средбата на 12 јули меѓу Косово и Србија може да доведе до чекори како подобрување на трговијата или зголемување на инвестициите, пренесува „Газета експрес“.

Џозеф за РСЕ рече дека не гледа начин за сеопфатен и обврзувачки договор, додавајќи дека обвинението за воени злосторства против Хашим Тачи е сериозно и дополнително го комплицира претставувањето на Косово во дијалогот.

Според него, архитектурата што Белата куќа ја изградила околу Тачи не успеала.

На прашањето дали може да се очекуваат појасни чекори кон решение во односите меѓу Србија и Косово по видео-средбата на 10 јули, организирана од Париз и Берлин, Џозеф рече дека двете работи мора да бидат поделени.

„Велите чекори, потоа решенија. Ајде да ги поделиме. Можеме да очекуваме многу од овие, дури и позитивни. Но, дали можеме да очекуваме чекори што навистина ќе доведат до решение, вистинско решение? Мислам дека е невозможно. Засега не гледам начин за конечно решение“.

Според Џозеф, најитно прашање е решение за статусот и правно обврзувачки договор, но тој не гледа решение

„Портпаролот на (ЕУ) рече дека „сакаме (дијалогот) да доведе до сеопфатен обврзувачки договор“ што ќе го реши проблемот околу Косово. Тоа е целта, неопходно е, но дали постои начин да го сториме тоа? Не сум сигурен. Се надевам и очекувам дека че видиме некои позитивни чекори, штое добро, дури и ако страните конкретно не водат кон решение“.

Кога станува збор за размена на територии, Џозеф вели дека не гледа компромиси.

„Не гледам компромиси. Треба да се напомене дека не само косовската страна вели дека нема компромис во однос на територијалниот интегритет. Ова го кажа и специјалниот претставник на ЕУ, Мирослав Лајчак. Значи, не е само косовската страна што нема компромис за територијалниот интегритет, велат медијаторите, сега е прашање на Белград, што би прифатил Вучиќ и зошто би го прифатил? Потсетуваме дека прашањето за териториите му го понудија претходните лидери на ЕУ. Мора да прашате зошто тој би прифатил нешто помалку сега“, рече Џозеф.

Тој посочува дека има две можности кога станува збор за односите на Белата куќа со дијалогот и косовскиот преговарачки тим, како и улогата на САД.

„Постојат две можности: да се обидете да го оживеете овој аранжман со Хоти, а не со Тачи, и да се обидете да го постигнете тој економски договор, или што и да е, или да се координираат тесно со Европејците и да ги поддржат напорите на Европејците. Двете опции се комплицирани за Белата куќа, затоа што фактот дека е тешко да се соберат сите фактори на овој настан и фактот дека администрацијата и амбасадорот Гренел излегоа настрана, влошувајќи ги односите со Европа во целина и особено со Германија. Значи, Белата куќа не е во силна позиција да оди напред ниту на еден пат. Таа може да се надева дека научила од овие грешки и да се обиде да ја направи вистинската работа, координирајќи се со нашите европски сојузници за решавање на овој спор“, рече потсетиме дека прашањето за територијата му го понудија претходните лидери на ЕУ. Мора да прашате зошто тој би прифатил нешто помалку сега “, рече Џозеф за РСЕ.


Напишете коментар