Мило Ѓукановиќ тврди дека тој разговарал со покојниот митрополит Амфилохије, пред референдумот за независност во 2006 година за да ја нарече црквата во Црна Гора православна, без национален знак . Како што вели тој идејата не била отфрлена на почетокот.

Ѓукановиќ го споменува ова во време кога покојниот митрополит Амфилохије не може да ги негира ваквите обвинувања.

Веднаш по осамостојувањето, за време на разговорот со Амфилохије во присуство на заеднички пријател, предложив да размислиме за давање на такво име – “Православна црква на Црна Гора” , така што ќе нема национален знак или знак на тие српско-црногорски поделби – рече тој.

Долго време ми се спротиставуваше на тие предлози, цврсто бранејќи ги српските национални интереси , кои што не беа предмет на дебата. Јас разговарав само за ЦРНОГОРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА .

И да да наагласам , не победи црквата на овие избори како што слушам дека сега се вртат приказни . Слушам приказни од луѓе што 30 години ме пратат и чекаат мој пораз за да станат весели луѓе.

Зошто не отиде на погребот?

На прашањето зошто не отишол на погребот на митрополитот Амфилохије, тој се насмевнал и дал чуден одговор.

  • Не бев објективно спречен, но тоа беше моја проценка и мој став кон тој чин – рече Ѓукановиќ во интервју за агенцијата Бета.