Директорот на Кабинетот на Владата на Србија за Косово и Метохија, Марко Џуриќ, денес оцени дека приштинскиот весник „Коха“, со негирање на српското средновековно наследство на Косово и Метохија, „поттикнува национална и верска нетрпеливост преку ширење на груби историски фалсификати“.

  • Тврдоглавите обиди на ревизионистите и фалсификаторите на историјата да го украдат српското средновековно културно и духовно наследство на Косово и Метохија со изобличување на фактите се осудени на пропаст, бидејќи нема никаков материјален доказ или методолошки конструкт што може да докаже дека тие не се српски – рече Џуриќ во соопштението за печатот .

Тој потврди дека пред српското културно и духовно наследство на Косово и Метохија постоела римска или византиска култура, а пред тоа имало и некои други култури, но тој посочува дека „таму немало Албанци“.

  • Повелбите на српските манастири на Косово и Метохија недвосмислено потврдуваат кој им бил покровител и покровител, а списоците со имиња во повелбите сведочат дека само Србите живееле во метозовите, со статистички занемарливо присуство на други етнички групи – наведува Đуриќ.