Советникот на специјалниот претставник на ЕУ за дијалог Белград-Приштина, Карло Junуниперо изјави денеска дека е потребен подинамичен процес на дијалог, дека Брисел е заинтересиран за договорот од Вашингтон и дека на ЕУ и е потребна помош од САД и граѓанското општество за да се постигне сеопфатен договор.

  • ЕУ и специјалниот претставник Мирослав Лајчак сметаат дека е потребен поинтензивен дијалог и очекуваме разговорите да продолжат со нови теми следната недела – рече Junуниперо на собирот „Регионална соработка – од мини-Шенген до новиот блок за пристапување“ организиран од Европското движење во Србија и Фондацијата Фридрих Еберт.

Тој рече дека дијалогот е сериозен процес и дека станува збор за луѓето и за тоа што се случува во регионот.

  • Свесни сме за сработеното и што треба да сториме – нашата цел е сеопфатен договор меѓу двете страни – рече политичкиот советник на Лајчак и најави дека Брисел отвора нови теми за кои страните сакаат да разговараат.

Тој изјави дека ќе следи многу поинтензивен дијалог, многу повеќе состаноци.

  • Тоа е она што го прави ЕУ – рече Junуниперо и додаде дека има многу што да се направи сериозно.

На прашањето да се создаде впечаток дека Брисел го игнорира, односно го игнорира договорот од САД, Junуниперо вели дека тоа воопшто не е точно.

Знаеме што е договорено, но работиме на нормализација, некои точки се заеднички, рече советникот и додаде дека ЕУ сака соработка со Соединетите држави.

  • Ние сакаме да соработуваме со САД и да работиме на нормализација. Тоа е процес кој продолжува, ќе ни треба помош од САД, партнерите и граѓанското општество – рече Junуниперо.