Генералниот секретар на ООН Антонио Гутереш ги обвини Хашим Тачи и Кадри Весели за попречување на работата на Специјалниот суд за злосторства на ОВК. Проблемите предизвикани од истовремената политичка криза и пандемијата на вирусот корона ја прават кревката безбедносната состојба на Косово.

Пандемијата со корона вирус, политичката криза и објавувањето на обвиненијата за воени злосторства против косовскиот претседател Хашим Тачи и лидерот на Демократската партија на Косово, Кадри Весели, дополнително ја влошија веќе кревката политичка и безбедносна состојба на Косово, рече генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш.

Шефот на Обединетите нации, во шестмесечниот извештај за состојбата во Косово, предупреди дека безбедносната и политичката ситуација дополнително се влошува со пандемијата, политичката криза по падот на владата на Албин Курти и објавувањето обвиненија за воени злосторства против поранешните лидери на Ослободителната војска на Косово, Хашим Тачи и Кадри Весели.

Најавите на Специјалното обвинителство за воени злосторства дека беа покренати обвиненија за воени злосторства и злосторства против човештвото против косовскиот претседател Хашим Тачи и лидерот на Демократската партија на Косово, Кадри Весели во Хаг, дополнително ја искомплицираа политичката сцена во Приштина, рече Гутереш во извештајот за периодот од март до септември.

На крајот на јуни, специјализираното обвинителство во Хаг поднесе обвинение против Тачи и Весели, кои се обвинети за злосторства против човештвото и воени злосторства, вклучувајќи убиства, киднапирања, прогони и тортура. Обвинението треба да го потврди Специјалниот суд за злосторства на ОВК.

Генералниот секретар на ООН, исто така, изјави дека ситуацијата во Косово е дополнително комплицирана од проблемите што, особено во последно време, беа предизвикани од пандемијата проследена со политичката криза предизвикана од падот на владата на Албин Курти.

Новиот извештај на шефот на ООН ќе биде претставен пред амбасадорите на Советот за безбедност на 21 октомври.

Гутереш предупреди и на обидите на Хашим Тачи и Кадри Весели да ја попречат работата на Специјалниот суд за злосторства на ОВК, кој го обвинија обвинителството дека е “политички мотивирано“ а обвинувањата ги нарекоа “лажни“.

Во извештајот се наведува и дека од косовскиот буџет се издвоени 20 милиони евра за да им се помогне на обвинетите пред новиот суд и дека започнала расправа за законот за заштита на вредностите на ОВК, што е остро критикувано од меѓународните претставници.

Гутереш исто така изјави дека Тачи доставил предлог за уставен амандман, со кој ќе се стави крај на мандатот на Специјалниот суд за злосторства извршени од припадници на Ослободителната војска на Косово.