Познаниот пулмолог д-р Бранимир Несторовиќ гостуваше во емисијата „Јутро“ на ТВ Прва, каде ги коментираше актуелните настани поврзани со вирусот корона.

Не можеме да имаме толку кревети колку што има пациенти. Мораше да има фокусиран пристап кон најтешките пациенти, а тие што беа со полесна слика да не беа толкаво оптоварување за ковид центрите, рече тој.

Приватниот сектор заработи многу пари, тие можеа да придонесат малку повеќе во оваа криза. Требаше да се интервенира, да се спречи. Суштината е да се фокусираме на оние кои можат да умрат, вели Несторовиќ.

Тој рече дека светот го очекува долга и студена зима, пред се во економска смисла.

Не чека период во кој треба да размислиме и да најдеме рамнотежа помеѓу вирусот и економијата и ми се допаѓа како тоа што го правиме. Ние сме најотворената земја во Европа.

Кон крајот на гостувањето, тој зборуваше во новогодишниот дух за сè што му донесе и одзема бурната 2020 година. Тој направи дигресија на интересен начин, споредувајќи ја смртноста за време на опсадата на Ленинград, денешен Санкт Петербург, за време на Втората светска војна и коронавирусот:

Таа ги зеде моите патувања, кафаните, музиката. Се пензионирав, тоа е убав момент за мене, мојата порака е секогаш иста: Замислете ја опсадата на Ленинград која траеше четири години, па луѓето преживеаја.

Ова сега не е ни блиску до тоа. Верувам дека ако тогаш имаше масовни медиуми и повеќе од нив ќе умреа. Мојата порака е луѓето да живеат и да уживаат во животот, да престанам да се грижат за вируси, туку да се бават со нивните животи.