Децата не само што малку се заразуваат, туку и многу ретко го пренесуваат вирусот понатаму, рече еминентниот италијански вирусолог, Џорџо Палу, додавајќи дека затоа е безбедно и добро децата да одат на училиште.

Палу, кој работи на Универзитетот во Падова, објаснува дека децата имаат многу посилен имунолошки состав и додава дека различни имунолошки состави реагираат различно на вирусот, што може да има корисен ефект врз развојот на вакцината.

Има многу заразени лица кои, сепак, не се болни, односно немаат симптоми, вели тој и додава дека стапката на смртност од короната е 3,5 отсто, но за потврдени случаи на инфекција.

Тоа е поголема смртност од грипот, но ние долго време имаме вакцина против грипот, што исто така треба да се земе предвид. Исто така, во 90 проценти од случаите, луѓето над 80 години умираат од корона, рече тој.

Вирусологот вели дека светот потрошил околу 220 милијарди долари на епидемии и пандемии во изминатите десет години.

Ние ја уништивме планетата, а 20 проценти од новите вируси доаѓаат од инсекти, меѓу кои се создаваат нови видови, на пример комарци. Овој вирус ќе остане со нас, ќе стане ендемски, рече тој.

Експертот вели дека има три сценарија за короната.

Првото е дека ќе исчезне, второто дека ќе остане, но само спорадично ќе заразува, а третото е дека ќе стане сезонски, но поради ширењето со текот на времето ќе стане многу помалку опасен за човечкиот род. Неговата способност за ширење ќе се намали, рече Палу.

Вирусолог тврди дека дури 95 проценти од луѓето со болест Ковид-19 се асимптоматски и затоа болеста се шири толку брзо.

Овој вирус нема да го убие светот, како на пример, шпанскиот грип пред сто години, кога починаа од 50 до 100 милиони луѓе, рече тој. Тогаш немаше антибиотици, немаше интензивна нега, многу работи што ги имаме денес.


Напишете коментар