Брисел ги повикува бугарските власти и на спроведување на релевантните пресуди на Европскиот суд за човекови права, при што  се наведени, меѓу другото, и пресудите што се однесуваат на неможноста на македонското непризнаено малцинство во Бугарија да регистрира свое здружение или политичка партија.

Во изминатиот период, Бугарија неколку пати се закани дека ќе ги блокира преговорите на Македонија до ЕУ, ако нема решение за револуционерот Гоце Делчев. Имаше и контраверзни изјави за македонскиот јазик.