Министерот за надворешни работи на БиХ, Бисера Турковиќ, повторно се залагаше за укинување на Република Српска и ги повика европските земји да не се мешаат во процесот на создавање унитарна БиХ, пренесува „Независне новине“.

Banjaluka

Турковиќ реќе дека наскоро може да се види почеток на крајот на Р.Спрска . Ние сме едно , тоа б БИХ , затоа почитувајте ја и понашајте се така.

„Ако судството би функционирало правилно и ако сите што стекнале незаконско богатство во овие 25 години биле ставени на местата каде што би требало, дали мислите дека населението би било против тоа да има подобар живот во унитарна БИХ ? Тие се сега под притисок, но Германците беа исто така под притисок на Хитлер, но сепак излегоа од тој период. “, рече Турковиќ.

На прашањето дали го споредува српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, со Адолф Хитлер, таа одговори не.

“Јас не споредувам никого. Јас зборувам само за различни ситуации”, рече Турковиќ.