Српскиот член на владата на БиХ, Милорад Додик, реагираше на изјавата на неговиот хрватски колега Комшиќ дека ќе се залага децата бошњаци да учат босански јазик во училиштата и рече дека секој јазик треба да го носи името на луѓето што го зборуваат.

Додик рече дека не разбира што прави еден член на претседателството на БиХ со родителите на училишни деца во Зворник и дека не му е јасно што Комшиќ се обидува да проблематизира.

„Наметнувањето на името на јазикот е продолжение на политиката на асимилација на сите во БиХ, за што не се согласуваме. Како што нема национална одредница Босанци, така нема ниту„ босански јазик “, истакна Додик во изјава за Срна.

Тој истакна дека ако инсистираат тој јазик да се нарекува така, тогаш мора да објасни дека „босанскиот“ на српски јазик се вели дека е бошњачки.

Овие ученици во училиштето во Липjeе сè уште не седнале на училиште бидејќи, како што тврдат, им било ускратено правото да учат босански јазик и биле дискриминирани.