На вчерашната вонредна седница на Претседателството на БиХ, предлогот на одлуката за признавање на самопрогласеното Косово не беше усвоен, бидејќи тој беше против

Српскиот член на Претседателството на БиХ, Милорад Додик, вели дека е добро што прашањето за признавање на самопрогласеното Косово се најде на агендата на Претседателството на БиХ, со цел да се реши еднаш засекогаш.

Тој изјави дека во Сараево, приказната за Косово е како озборување, каде Жеjко Комшиќ, Сефик zаферовиќ и Бакир Изетбеговиќ се однесуваат како да е признато Косово и така треба да се однесуваат институциите на БиХ.

  • Добро е што се најде на дневен ред, постојано се пресметуваше и Комшиќ во јавноста рече дека го признава Косово. Кога донесуваме одлука дека Косово не може да се признае, тогаш секоја друга изјава за признавање ќе значи дека ги крши одлуките на својата држава – рече Додик за ТВ Пинк преку Скајп.