Српскиот член на Претседателството на БиХ Милорад Додик изјави денеска во Загреб дека Србите и Хрватите, како најголеми народи на овие простори, се принудени да соработуваат и изрази уверување дека оваа комуникација ќе се одржи, и дека српскиот претседател Александар Вучиќ може да помогне во стабилизирање на ситуацијата.

“Мислам дека е грешка да не се комуницира. Мислам дека (Александар) Вучиќ има добри намери и може да помогне во стабилизирање на целокупната состојба”, изјави Додик за хрватски РТЛ по разговорите со официјални лица од таа земја, праша дали е можно подобрување без соработка меѓу Хрватска и Србија. состојбата во БиХ.

Додик спомена и дека Србите и Хрватите, како народи, имале тешки конфронтации низ историјата и дека носат голем товар, но тој посочува дека во овој момент најважните народи на овие простори треба да имаат свои држави.

„Едноставно, сме принудени да соработуваме, верувам дека оваа комуникација ќе се случи и треба да се случи“, рече Додик.

Тој исто така рече дека се залага за мир, стабилност и договор, но дека Сараево ги третира Србите како агресори.

“Како можам јас, роден во Бања Лука, да бидам агресор во Бања Лука. Мојата политика е да ги решиме проблемите”, истакна Додик, додавајќи дека хибрид што не успеал е охрабрен веќе 25 години, и дека е “хранет” од меѓународниот фактор.