Кинески научници тврдат дека геномот на вирусот корона откриен во Европа е различен од оној во Кина.

Денес, кинеските власти со Светската здравствена организација и меѓународната научна заедница ги споделија податоците за геномот на вирусот корона, кој беше пронајден во Европа и кој на многу начини е различен од оној што се шири во Кина.

Геномот на вирусот во Пекинг е постар од вирусот што во моментов е присутен во Европа.

Затоа, научниците шпекулираат дека вирусот корона можел повторно да влезе во земјата преку замрзната храна или други производи на пазарот.

Странските експерти предупредуваат дека вирусот веројатно отишол од Вухан во Европа и назад во Кина.

Во исто време, тешко е да се утврди како настанала новата појава бидејќи првиот случај сè уште не е идентификуван. Исто така е можно вирусот да циркулира кај популацијата веќе некое време.

Кина започна национална кампања за контрола на увезената храна. Тие ќе ја проверат замрзнатата храна што доаѓа од „високо ризични“ земји велат кинеските власти.

Иако властите признаваат дека постојат недвосмислени докази за ширење на инфекцијата преку потрошувачката на храна, тие сакаат да дејствуваат превентивно.

Кина забрани увоз на производи од германски преработувач на месо, чии вработени имаат позитивни резултати на тестот за новиот вирус корона.


Напишете коментар