Србија го достави до Специјализираниот совет во Хаг извештајот за „жолтата куќа“ составен во 2004 година од форензичари, експерти за судска медицина и извршители на Хаг и УНМИК. Главната работа е дека од извештајот може да се види дека има сведоци, иако материјалните докази беа уништени, вели Милован Дрецун, претседател на собранискиот комитет на Србија за Косово и Метохија.

Во извештајот на УНМИК се посочува дека тој се темели на сведочењето на осум припадници на ОВК од Косово и Црна Гора, од кои четворица учествувале во транспортот на најмалку 90 етнички Срби до илегалните затвори во Албанија.

Тројца сведоци ги испорачуваа уапсените во куќата-клиника јужно од Бурела, а двајца сведоци тврдат дека учествувале во транспортот на делови од телата и органите до аеродромот Ринас во близина Тирана. Ниту еден од нив не присуствувал на „медицинските“ операции.

Адвокатот Горан Петронијевиќ кој е дел на таа Работната група за собирање факти и докази за расветлување на злосторствата извршени врз српскиот и неалбанскиот народ во Косово и Метохија, во емисијата Во Центар изјави дека материјалните докази за „жолтата куќа“ биле уништени во Хашкиот трибунал, бидејќи немало простор за архивирање.

Документацијата на Хашкиот трибунал сега му е достапна на специјализираното обвинителство, но нема физички или материјални докази, освен фотодокументација и извештаи направени од истражители. “Освен тој извештај, ние немавме многу повеќе да им испратиме за жолтата куќа”, наведува Дрецун.

Според него, најважен од документите е извештајот од состанокот на тогашните истражители на Хашкиот трибунал и претставници на УНМИК задолжени за човековите права, каде што зборуваат за сведоци и ги цитираат буквално.

Мислам дека тоа е клучната работа, бидејќи овие сведоци, и има неколкумина од нив и тие се наведени под броеви, ги потврдуваат наводите од извештајот на Марти. Извештајот во еден момент беше достапен на јавноста, но потоа волшебно исчезна.

Тој забележува дека обвинението поднесено против Хашим Тачи, кој беше главниот именуван во извештајот на Дик Марти за трговија со органи, воопшто не ја споменува „жолтата куќа“.

Тие зборуваат за два илегални затвори на територијата на Албанија, но во врска со нив, тие зборуваат само за тортура и нехуман третман. Останува да се види дали „жолтата куќа“ ќе биде третирана во тој случај, нагласува Дрецун.