Оваа епидемија ќе престане кога ќе стекнеме 60 отсто колективен имунитет, а мислам дека сме многу блиску до тоа, рече д-р Бранимир Несторовиќ.

Тој исто така рече дека не треба секој да биде тестиран. Тој наведе дека на веб-страницата на Светската здравствена организација (СЗО), критериумите за тестирање се сега исти како и на почетокот на епидемијата – температура од 38 степени и поголема и отежнато дишење.

Целата идеја за тестирање е премногу чудна. Никаде не е напишано. Ниту во една книга, ниту во една препорака. На почетокот, кога има епидемија, можете да ги бркате тие контакти и да ги тестирате за да спречите ширење на вирусот. Кога започнува да има голем број на пациенти, тоа е бесмислено. Познато е дека тогаш се тестираат болните и оние кои биле во контакт со нив, рече Несторовиќ.

Тој додаде дека ризичните групи можат да бидат изолирани, а тоа се првенствено старите лица во домовите за стари лица.

Сега сме осмиот месец од епидемијата. Кога ќе ги погледнете земјите кои беа заклучени, земјите кои не беа заклучени, земјите кои тестираа многу, и тие што не тестираа, нема голема разлика, рече тој во интервју за Телеграф.

Несторовиќ, исто така, посочи дека смртноста од вирусот корона во моментов е на ниво на сезонски грип, а според истражувањето, шансите да умре дете од него се еднакви на тоа да биде погодено од удар на гром.

Тој верува дека вирусот нема да исчезне во следните пет години.