Професорот д-р Бранимир Несторовиќ процени дека употребата на пробиотици пред вакцинацијата против коронавирусот може значително да го зајакне имунитетот.

Познатиот пулмолог изјави дека е пожелно да се земаат пробиотици најмалку две недели пред вакцинацијата за да бидат ефективни и ефикасни.

Пробиотиците се стимулатори на имунитетот, и тоа се покажа за многу вакцини, но тие мора да се земаат најмалку две или три недели пред вакцинацијата, со цел да се зајакне имунолошкиот одговор, рече професорот.

Нестеровиќ, исто така, изјави дека е потребно да се земаат неколку недели пред да се прими вакцината, не само ден-два пред тоа и дека е важно да се продолжи со употреба и по две недели од вакцинацијата:

Пробиотикот ја подобрува реактивноста на овие клетки и го стимулира таканаречениот вроден имунитет. Родени сме со огромен репертоар на одбрана на скоро сè што преживеале, на пример, нашата, мајка, татко, баба, дедо.

Пробиотиците играат важна улога во развојот и воспоставувањето на цревната микрофлора и го стимулираат созревањето на имунолошкиот систем. Ова помага да се постигне подобар одговор на вакцините и подобра одбрана од инфекција.

Постојат докази за многу вакцини. На пример, за ММР вакцината се направени многу истражувања, а употребата на пробиотици со цел да се зајакне имунолошкиот одговор е ефикасна, заклучи Несторовиќ.

Пробиотичките бактерии се исти како додатоците за зајакнување на имунитетот.

Тие не мора да се апсорбираат, но можат да дејствуваат од внатрешноста на цревата и затоа несаканите ефекти се минимални, заклучи професорот Несторовиќ.