Поради драматичната состојба во болниците предизвикана од пандемијата на коронавирусотв, Австрија по втор пат мораше да воведе строги мерки за карантин, кои ќе стапат на сила во вторник и ќе важат до шести декември.

  • Секој контакт е непотребен. Затоа итно ви наредувам : Не се среќавајте со никого – рече канцеларот Себастијан Курц.

Тој најави и масовно тестирање, но кое ќе биде на доброволна основа.

Од вторник ќе работат само продавници за храна и аптеки. Ќе бидат затворени фризерски салони и други деловни услуги. Покрај тоа, се воведува 24-часовно ограничување на излезот. Луѓето ќе можат да ја напуштат куќата само за да се занимаваат со физичка активност, да одат на работа, да ги задоволат основните животни потреби или да им помагаат на други луѓе. По завршувањето на средното училиште, од вторник основните училишта ќе се префрлат на онлајн настава , а враќањето на училиште е планирано за седми декември.

Во однос на популацијата, Австрија во моментов има најголема стапка на нови инфекции во светот.

Во последните 24 часа регистрирани се 4.657 нови случаи на новозаразени со коронавирус и 58 смртни случаи.