Бројот на заразени во светот со вирусот корона надмина десет милиони, од таа бројка една четвртина или 25 отсто од заразените се од САД, каде од оваа болест досега се умрени околу 128 илјади.

По САД следат Бразил со над 1,3 милиони, Русија со повеќе од 600 илјади и Индија со повеќе од половина милион заразени, покажуваат податоците на американскиот универзитет Џон Хопкинс.

Велика Британија има 300.000 заболени, Перу има 275.000 и Чиле има 270.000 болни.

По нив следат Шпанија со скоро 250.000 заразени и Италија со над 240.000 заразени.

Тој број претставува приближно двојно поголем број на пациенти регистрирани од епидемијата на грип секоја година, според Светската здравствена организација.

Овие бројки се постигнати во време кога многу засегнати земји ги олеснуваат мерките за започнување на економијата со нова работа и социјални правила на однесување кои би можеле да бидат во сила повеќе од една година, кога ќе се појават првите изгледи за вакцината.

Некои земји, кои ја доведоа под епидемија под контрола, сега се соочуваат со избувнување нови жаришта, откако мерките се олеснети и експертите веруваат дека тоа ќе се повтори и оваа година и во 2021 година.

По региони: Една четвртина од заразените се во Северна Америка, една четвртина во Латинска Америка, една четвртина во Европа, додека во Азија имс околу 11 отсто од случаите, а на Блискиот исток околу девет отсто.

Досега, повеќе од 497.000 луѓе во светот починале од оваа болест во изминатите седум месеци од избувнувањето на пандемијата, што одговара на годишниот број на смртни случаи во светот од сезонски грип.


Напишете коментар