Градоначалникот на Петриња Даринко Думбовиќ во својата прва изјава по уште еден силен и разорен земјотрес со јачина од околу 6,3 степени, што го погоди Петриња околу 12,20 часот, рече дека половина град е уништен и побара помош веднаш да биде испратена до Петриња.

„Извлекуваме луѓе од автомобилот, не знаеме затоа што имаме мртви и ранети, слушнав и дека се сруши градинката, но за среќа немаше деца во градинката, додека другите деца успеаја да ги спасат“, рече Думбовиќ.

„Постои општа паника, луѓето бараат свои“, додаде тој, повикувајќи секој што може да му помогне на Петриња, особено професионалните пожарникари и армијата.

Ова нема никаква врска со животот. Мојот град е целосно уништен. Имаме мртви деца. Не може да се опише. Ова е како Хирошима. Ни требаат пожарникари, не знаеме што има под површините, падна покривот на еден автомобил, потребна ни е помош, изјави за ХРТ градоначалникот на Петриња Даринко Думбовиќ.

Во изјава во живо за Н1, градоначалникот Димбовиќ рече дека го слушнал премиерот Андреј Пленковиќ по телефон, кој потврди дека веднаш заминува за Петриња.