Студијата на Центарот за контрола и превенција на болести во САД наведува дека вистинската стапка на инфекција со коронавирус била повеќе од 10 пати поголема од бројот на пријавени случаи.

Бројот на пријавени случаи на коронавирус во САД е многу помал од реалниот број заразени, според податоците објавени од американската влада.

Во Студијата на центрите за контрола и превенција на болести на САД се наведува дека вистинската стапка на инфекција „Ковид-19“ била повеќе од 10 пати поголема од бројот на пријавени случаи во повеќето региони во САД, во периодот од крајот на март до почетокот на мај.

Студијата се заснова на тестови за антитела на СОВИД-19 на рутински примероци на крв од 16.000 луѓе во 10 региони на САД.

Многу е веројатно дека истражувањето открило инфекции кај луѓе, кои можеби немале симптоми или имале само лесна форма на болеста и никогаш не биле тестирани за вирусот на корона.

Според резултатите од студијата, стапката на инфекција била од шест пати поголема од бројот на пријавени случаи во Конектикат, на 24 пати поголема во Мисури.

Сепак, повеќето луѓе во овие 10 региони не биле заразени.

Студијата е објавена на порталот на медицинскиот часопис “JAMA Internal Medicine”.

Американскиот претседател Доналд Трамп ги повика Американците да носат заштитни маски, доколку не можат да ја задржат оддалеченоста од другите луѓе и процени дека ситуацијата во врска со корона вирусот веројатно прво ќе се влоши, а потоа ќе се подобри.

“Како едно семејство, жалиме за секој скапоцен живот што го изгубивме. Јас се обврзувам дека во нивна чест ќе развиеме вакцина и ќе го победиме вирусот, рече Трамп на првиот брифинг посветен на пандемијата на вирусот корона по неколку месеци.


Напишете коментар