Министерот за образование на Србија, Бранко Ручиќ, денес изјави дека е скоро сигурно дека нема да има државна матура во 2022 година.

  • Државната матура е голем реформски чекор што треба да се подготви не набрзина, туку на темелен и систематски начин, бидејќи тоа е меѓу 60 000 и 64 000 матуранти во секоја генерација – рече министерот за образование кој присуствуваше на прослава на Свети Сава во ОУ „Светозар Марковиќ“.

Ружиќ им се заблагодари на партнерите од ЕУ кои учествуваат во проектот за државна матура, и од професионален и од финансиски аспект.

Министерот им ја честиташе училишната слава на Свети Сава на учениците, наставниците, воспитувачите и другите вработени во образовните институции.

Тој вели дека 2022 година ќе биде поинаква во однос на образованието , и дека матурата ќе се замени со друга опција која што би била по прифатлива за матурантите и учениците.