Аналитичарите проценуваат дека пред изборите, Доналд Трамп направи „многу паметна работа од аспект на Републиканската партија“.

„Тој ангажираше стотици адвокати, неколку месеци однапред, кои ќе го проверуваат секој глас испратен по пошта. „Тие ќе ја урнат и најмалата можна неправилност, како што е погрешно внесениот датум, пред судовите, бидејќи судовите во повеќето„ колебливи “држави се негови, или има мнозинство во Сенатот или во Конгресот на дадената држава“, велат тие.

Затоа Трамп во своето утринско обраќањето ги посочи судовите во својот говор, бидејќи, според нив , се пресметува дека можноста за грешка при гласање по пошта е огромна и дека до 30 отсто од таквите гласови може да бидат поништени пред судовите.

Инаку кандидатот за претседател Доналд Трамп, пред малку на Твитер објави дека пресвртот на резултатите од изборите е многу чуден.

“Синоќа водев, многу убедливо, во многу клучни држави контролирани од демократите. Потоа, една по друга, предноста почна магично да исчезнува во ненадејни одложувања. МНОГУ ЧУДНО, а “анкетарите” целосно потфрлија, како никогаш порано во историјата”, изјави Трамп.